Overweldigend Concert Music Kids Gemeenschapshuis Gronsveld

 

Bij binnenkomst van de grote zaal van het Gemeenschapshuis (Zaal Café Groesselt) om even na half zeven vrijdagavond 8 februari tref je een ogenschijnlijk onoverzichtelijke chaos van rond de honderdvijftig door elkaar krioelende kinderen van de basisschool Sint Martinus van Gronsveld. Een niet te beschrijven enthousiasme en positieve energie maakt zich meteen van je meester.

Halverwege de zaal knikt een aantal juffen van de school je welkom en word je getroffen door de geconcentreerde nauwgezetheid van een aantal muziekdocenten bij de laatste voorbereidingen van de eindpresentatie van de leerlingen van het alweer tweede jaar van het unieke muziekproject. Het leerlingenorkest van de Koninklijke Harmonie Gronsveld zit al gegroepeerd op het podium. Aan de rechterkant ernaast de leerlingen van de Blazersklas die al eerste stappen hebben gezet op de muzikale ladder en stuiteren van enthousiasme om zo meteen hun ouders en grootouders en broers en zussen en vriendjes te kunnen ontmoeten: kippenvel! Fleurige kleren: rood, geel en groen bewegen door elkaar heen. Tussendoor worden de laatste microfoons, kabels en luidsprekers nagelopen en gecontroleerd. Terwijl buiten de zaal al de eerste ouders zich verzamelen klinkt binnen opeens Perfect van Ed Sheeran uit de klarinet van Femke begeleidt door wel twintig gitaren. Uit de geleidelijke stilte in de zaal komt eerst een begeleidend neuriën en vervolgens een uit volle borst uit kinderkelen meegezongen refrein: ’I met an angel, I don’t deserve it, you look perfect: tonight’.

De deuren gaan open: een stroom bezoekers, waar geen einde aan lijkt te komen. De stoelen zijn in een mum van tijd gevuld; achterin staan mensen twee, drie rijen dik. Tussen de bezoekers ook belangstellenden van de gemeente die een stevige duit in het zakje heeft gedaan om dit muziekproject mede mogelijk te maken. Wethouder Chris Piatek vertelt dat dit terecht de aandacht heeft van het gemeentebestuur. Dan: het gaat beginnen!  Ook Prins Jan is binnen en Prinses Lèneke zit in de blazersklas.

Juliette van de gemeente en Hub van de harmonie vertellen hoe hard gewerkt is en wat we kunnen verwachten. De leerlingen van groep 3, 4, 5, 6, 7 en 8 laten zich niet onbetuigd en ontlokken met hun muziekdocenten ademloze aandacht. Geneet van ’t Laeve, Blaas er op los, carnaval blues, can can, Oet Limburg kump de meziek, Perfect! Voltreffers! Soms alleen de leerlingen uit volle overtuiging zingend, dan weer zoemende klarinetten en heldere trompetten of ingetogen gitaren van afzonderlijke groepen samen met de muziekleraren, soms samen met het leerlingenorkest: steeds geconcentreerd. Muziek ontroert, raakt: hier-voel-ik-me-thuis. Glimlachende gezichten, trotse ouders en grootouders, rondhollende ravottende en dus genietende broers en zusjes: ‘music brings fire in our harts and peace in our minds’ (Ed Sheeran).

Wat blijft als de zaal is leeggestroomd is stille oprechte verwondering en bewondering. Elk woord en elke stilte over dit muziekproject is waar. Terecht dat de basisschool en de harmonie elkaar steeds weer opzoeken; terecht dat muziekeducatie een centrale plek heeft in het kunst- en cultuurbeleid van de gemeente. Terecht dat muziek tot het hart van onze identiteit behoort. En het klinkt misschien raar, waar is het wel in de stilte na zo’n prachtige avond: als je van tevoren gaat nadenken over wat je allemaal moet kunnen om muziek te maken - de techniek, de kennis, de virtuositeit – dan zakt de moed je misschien in de schoenen. Maar zoals met zoveel dingen blijkt het bij muziek ook gewoon een kwestie van dóen, van ervaren. En dan blijkt niet alleen dat samen muziek maken heel erg leuk en ontspannend is, maar ook hoeveel het bijdraagt aan je ontwikkeling: kinderen die muziek maken kunnen beter luisteren, waardoor taalverwerving en de leesvaardigheid bevorderd wordt. Muziek maken draagt ontegenzeglijk bij aan het concentratievermogen. Om over de sociale aspecten maar te zwijgen. Kortom: Muziek telt! Ook in het onderwijs. Zeker in Gronsveld.

Jan Weling, voorzitter Koninklijke Harmonie van Gronsveld